Mthfr homozygot

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mutace: Polymorfismus MTHFR C677T:TT HOMOZYGOT+A1298C:AA Je potřeba nějakého opatření, ohledně této mutace? Měla bych myt nějakou kartičku, kdyby se něco stalo, aby zdravotníci věděli, že mám tuto mutaci? Mockrát vám děkuji Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl dnes ke mě přesunut. Daná genetická vloha pro Vás znamená mírně zvýšené riziko vzniku žilní trombózy a může znamenat i lehce vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (infarkt, cévní mozková příhoda...). Pro upřesnění tohoto rizika je vhodné vyšetřit z krve hladinu homocysteinu. Kvůli daným nálezům samotným není nutné sledování specialistou (hematologem), ani vystavení nějaké průkazky (oproti jiným trombofiliím je tato méně významná, ošetřujícímu lékaři je ale samozřejmě vhodné nález sdělit). Zdůrazňuji ale, že význam daných laboratorních výsledků Vám měl vyložit především ten lékař, který Vám je nechal provést - pro důsledky daných nálezů do budoucna stejně jako pro zhodnocení vhodných preventivních opatření (jak dlouhodobých, tak krátkodobých) je bezpodmínečně nutné vzít v úvahu ostatní skutečnosti, které se Vašeho zdravotního stavu týkají (mimo jiné i samotný důvod pro testování MTHFR...)! Pokud tedy vznikla nějaká nejasnost, doporučuji obrátit se na toho lékaře, který Vám testy dělal, event. na Vašeho praktického lékaře - ti by měli mít příslušné ostatní informace k dispozici.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: