Mykoplasma pneumoniae - může se dcera nakazit opakovaně?

Dobrý den, paní doktorko, celá rodina jsme prodělali infekci mykoplasma pneumoniae, která se projevila atypickým zápalem plic s velmi těžkým průběhem a vysokými horečkami, které nešly srazit ani v kombinaci léků Paralen+Nurofen.Zabraly vždy až zábaly nebo vlažná sprcha. Mladší dcera (6,5) se z tohoto zápalu plic léčila 7 týdnů, docházíme na imunologii (začalo jí jakoby astma,dostala Ventolin+Singulair). O víkendu onemocněla i starší dcera (15), ty samé příznaky, CRp v pondělí nejprve 13,stav se zhoršoval, teploty 40, intenzivnější kašel,včera CRP již 42 a poslechový nález.Paní doktorka vzhledem k výše zmiňované infekci M.pneumoniae nasadila Klacid 500. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli je možno opakovaně "chytit" tato mykoplasmata p. nebo jestli po prodělání infekce je člověk již imunní. Jsem už naprosto zoufalá, protože mladší dcerka se sotva uzdravila a začala chodit do školy a představa, že by to znovu dostala, mě hrozně děsí. Starší dcera je izolovaná ve svém pokoji, ale přece jenom občas jde do kuchyně pro jídlo, osprchovat se do koupelny apod. Děkuji mnohokrát za odpověď. P.S. Ještě jsem se chtěla zeptat, dcera (15) byla začátkem září přeočkována na klíšťovou encefalitidu, jestli to nemůže být nějaká hrozně ošklivá reakce na toto očkování. To mě ještě napadlo v naprostém zoufalství. Jinak dcera (15) má jít 28. října na poslední přeočkování proti rakovině děložního čípku (Cervarix), ale bojím se, že teď , když má s největší pravděpodobností ta mykoplasmata p., jestli jí to očkování koncem října neuškodí. Jestli by ta poslední 3. dávna nešla nějak posunout.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, infekce mykoplazma pneumonie může bý opravdu jedním ze spouštěčů astma bronchiale. U každého jedince infekce probíhá jinak. .Bohužel po infekci nevzniká trvalá imunita a v současné době není k dispozici ani vakcína /očkování/, která by dostatečně chránila před reinfekcí. Očkování Cervarixem bych odložila alespoň o měsíc, aby byla dodržena dostatečná rekonvalescence po infekci. Očkování proti klíšťové encephalitidě s nějvětší pravděpodobnosti nemělo vliv na vznik infekce a průběh nemoci.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: