Nadváha

Dobrý den, je mi 22 let, měřím 167 cm a mám velký problém s nadváhou. Zhruba ve 20ti letech jsem po delší době začala brát antikoncepci a také jsem opravdu rychle přibrala na váze (nevím, jestli to může mít souvislost). Během cca 6 měsíců jsem přibrala 20kg. Nemyslím si, že by k tomuto byl jiný důvod. Můj životní styl se nijak nezměnil, a to ani množství či způsob stravování. V minulém roce jsem při váze 75 kg začala navštěvovat fitness centrum - během půlroku intenzivního cičení (2-3 týdně 2 hod.) a úpravy jídelníčku jsem shodila pouze 3 kg. Když jsem koncem prosince přišla o zaměstnání a tedy finance, přestala jsem fitness centrum navštěvovat. Během následujících 3 měsíců jsem přibrala ještě 15 kg na stávajích 90kg. Což je opravdu problém. Samozřejmě jsou s tím spojené další potíže, jako bolesti kloubů, zadýchávání se a neustálý otok lýtek a kotníků. Proto bych ráda věděla, zda pro tento problém existuje nějaké lékařské vysvětlení (příčina) či je to pouze nějaká tělesná reakce na nedostatek pohybu (množství pohybu se mi však při prvním ztloustnutí vůbec nezměnilo). V rodině samozřejmě máme také některé "silnější" členy (většinou ale spíše drobné postavy, jakou jsem mívala i já), ale jedná se o lehkou nadváhu nikoli o tak velkou jakou mám já. Prosím o radu a předem děkuji, čtenářka Martina

Odpověď odborníka:

I při užívání antikoncepce není možné, aby za tak krátkou dobu došlo k tak výraznému nárůstu hmotnosti, jako u vás. Rozhodně se obraťte na praktického lékaře, nebo nejlépe přímo internistu - obezitologa, aby byly nejprve vyloučeny závažné choroby metabolismu a endokrinní onemocnění. V případě, že se žádné jiné základní onemocnění nezjistí, lékař (obezitolog, dietolog) vám nastaví dietu a režim přesně podle vašich potřeb.Rozhodně se nepouštějte do žádných drastických diet sama.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: