Odstraneni delohy i vajecniku

Dobrý den paní doktorko. Prosim vás o váš názor. Je mi 36 let a jsem 8 mesicu po operaci děložního čípku. Kde mi původně chteli vzit uz cely spodek. S tim jsem nesouhlasila, protoze jsem s partnerem planovali jeste rodinu a proto jsem byla poslana na důkladnější onkologicke vysetreni do Olomouce, kde zjistili, ze je mozne jeste s celkovou operaci pockat a pokusit se o oplodnei.To se nam zdarne povedlo, jsem v 7 tydnu. Otazka zní jestli je opravdu nutne mi brat i vajecniky.Muj lekar, ktery mi provedl prvni zakrok to doporucuje. Planovany termin je duben 2016 kdy mám termin porodu, cisarskym rezem a zároven odstranei delohy a teda i vajecniku. Faktem je, ze rakovinu delozniho čípku i prs mame v rodine. Předem dekuji za vaší odpověď a čas. S pozravem a úctou paní Marketa.

Odpověď odborníka:

Milá Markéto, předně gratuluji k těhotenství a moc držím palce, aby vše proběhlo hladce a v pořádku! Chápu Vaši nejistotu stran odstranění vaječníků. Přece jenom odstraněním vaječníků u Vás nastoupí menopauza, která je ve Vašem mladém věku opravdu předčasná a zvyšuje se pro Vás riziko jiných onemocnění - kardiovaskulárních, osteoporozy apod, což asi víte. Je zde velmi důležité opravdu zhodnotit, zda je odstranění vaječníků u Vás na místě a zda nějaké genetické riziko nesete. U jakých příbuzných se rakovina vyskytla, v jakém věku? Doporučila bych Vám asi nejlépe podstoupit genetickou konzultaci, kde zhodnotí Vaše genetické riziko vzniku rakoviny a z něj se potom budou odvíjet přesnější doporučení stran preventivních opatření. moc držím palce!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: