Operace abscesu, píštěl

Dobrý den, před Vánoci jsem podstoupil operaci perianální píštěle (na pravé straně) a abscesu (na levé straně, byla to boule o průměru možná 4cm), obojí v blízkosti hráze. Perianální píštěl byla odoperována a zůstala po ní vcelku zahojená jizva, absces byl říznut, vyčištěn a během 3-4 týdnů se mi ze začátku hluboké rány rychle zahojily téměř až do dnešní podoby. Absces se však podle pana doktora zahojil fistulativně a má podezření, že se vlastně udělala další píštěl. Po velké ráně zbyla malinká dírka, která se zdá jako povrchová, ale ne a ne se uzavřít a zahojit. Navrhl mi potřebné vyšetření ke zjištění, co je to vlastně zač a další operaci se sondáží a teoreticky s ligaturou, aby se zjistilo, jestli píštěl komunikuje s konečníkem a zda-li je spojená s původní píštělí. Ptám se, jestli není možné toto vyřešit jiným způsobem, než hospitalizací a operací, protože se mi nyní velmi nehodí hodit se zase marod a proležet další 3-4 týdny v posteli. Díky za odpověď

Odpověď odborníka:

Možnost vzniku píštěle z abscesu má vysokou pravděpodobnost, ale ne zcela jistě. Vhodné by bylo tvořící se píštěl, existující jako incizi po otevření abscesu otevřít více, zbylou abscesovou dutinu excochleovat, vyškrábnout, eventuálně opakovaně a provést s odstupm vyšetření rtg kontrastní náplní dutiny, fistulografii. To vše ambulantně. Řešení možné píštěle nemusí být okamžité. Dále léčba dle vývojen a průběhu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: