Operace štítné žlázy

  • Dotaz od: Daniela Slováčková
  • Publikováno: 31.10.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám zvýšenou funkci štítné žlázy+nádor s mnohočetnými uzly. Vzhledem k mému zdravotnímu stavu myastenie gravis, a další onemocnění je pro mě operace velké riziko, proto mi lékař doporučil ,,ozáření jódem" na nukleární klinice v Ostravě-Porubě. Chtěla bych se zeptat jestli bych měla ten zákrok podstoupit a jaké jsou rizika tohoto zákroku? Předem děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jodová radioterapie je poměrně bezpečná a velmi ůčinná léčba, která ničí jen bunky rakoviny štítné žlázy a to včetně potenciálních metastáz. Riziko negativních ůčinků je minimální (na přechod. dobu snížení citlivosti chuti), ale zato vysoké procento uzdravených pacientů. Dostává se infuse radioaktivního jodu, který si vyhledá bunky, které jej potřebují a to jsou bunky štítné žlázy a ty potom ozářením zničí. Proto si osobně myslím, že je to pro vás velmi šetrná a vhodná metoda, ještě informujte vašeho lékaře, který se stará o vaši myastenii, doufám, že bude mít stejný názor a uklidní vás, stejně jako já. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: