Operace štítné žlázy

Mám uzlík na štítné žláze vel. 15 mm /podle CT/ a stále pomaličku roste od té doby, co byl zjištěn asi rok. Doktorka tvrdí, že nelze odebrat jen uzel, že musí být odebrána celá ŠŽ. Dvakrát jsem byla na punkci, která byla negativní. Bohužel to není cysta, kdy by se obsah celý vysál a vyšetřil, jak mi bylo vysvětleno, ale uzlík je složen z cystiček a vaziva. Je lepší opravdu vyoperovat celou stítnou žlázu nebo ne. Nic jiného mi nenavrhli. Děkuji. J.

Odpověď odborníka:

Rozsah operace se většinou určuje podle vzhledu okolní tkáně štítnice, přítomnosti event. dalších uzlíků. přítomnosti autoimunity, podle rodinné anamnézy, anamnézy ozáření krku, atd., resp. výsledku cytologie.
Nemám o Vás kromě cytologie žádné další informace, tudíž se mi těžko vyjádřuje k rozsahu operace. Každopádně chápu sklon Vaší paní doktorky vzít celou štítnici vzhledem k růstu uzlíku. Výhoda odebrání celé žlázy tkví v tom, že je malá pravděpodobnost, že byste s ní měla ještě někdy nějaké obtíže. Pokud se nechá nějaká část žlázy, ve většině případů musí pacient i tak užívat alespoň malou dávku hormonů a navíc je riziko, že se objeví další uzlíky a bude nutna další operace. V již zjízveném terénu se pak operuje hůře.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: