Osteoartróza

Dobrý den je mi 19 let a již cca 7 let mě trápí bolest v levém koleni, hlavně při zátěži nebo při delším pokrčení v kolenou. Dnes jsem byla na ortopedii, lékař mi koleno prohmatal a řekl že mám měkkou chrupavku a po té mi vypsal doporučení na RTG a recept na léky PIASCLEDINE 300 (2 balení) na osteoartrózu . Né jen že tyto léky jsou velice drahé, ale přišlo mi divné že ho nezarazil můj věk. A nedělal mi žádné jiné vyšetření, dokonce ani ještě RTG neviděl, když mi léky předepisoval. Můj dotaz zní, jestli by mi neměl udělat nějaká další vyšetření než jen prohmatání kolene a předepsání neuvěřitelně drahých léku, třeba odběr krve nebo něco podobného, přece jen v mém věku to není jen tak, aby se mi odbourávala chrupavka. Nevím zda mám jít ještě k jinému ortopedovi nebo zda je to takhle v pořádku. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Koleno je řeba jistě řádně vyšetřit a v některých případech provést i rtg a další vyšetřenjí. U mladých lidí je často bolest při měkkých kloubních chrupavkách, které ještě nedozrály a trpí přetížením, někdy k tomu příspívá i změna tvaru a polohy čéšky. V kloubní chrupavce se objkevují změny látkové výměny, některé části trpí změnou na vazivovou strukturu a objevují se mikrotrhlinky. Léčba je především zabránit přetížení kolena, při namahavých činnostech používat elůastik nebo měkkou ortézu. Dostatek bílkovin a vitamínů, předevšéím vitamin A a D. K vašim pochybnostem lze říci, že máte nárok i možnost na t.zv. druhý pohled, tedy vyšetření u dalího ortopeda a léčbu, která bude provás ta nejvodnější.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: