Pásový opar

Dobrý den , 8. října minulého roku jsem byla napadena mužem, velmi brutálně mě tahal za vlasy v levé části hlavy a mnoho vlasů mi vytrhl. Druhý den jsem pocítila bolest v tého části hlavy a projekce do levého ucha. Za cca 3 týdny jsem v této části hlavy začala pociťovat svědění, bodání a nesnesitelné pálení, výsev půchýřku jsem měla minimální, serologické vyšetření potvrdilo pásový opar. Jsou tomu již 4 měsíce a stále mě bolesti neopustily. Nikdy jsem pásový opar neměla. Jaká je pravděpodobnost , že Herpes Zoster se aktivoval útokem a šokem? Předem Vám děkuji za odpověď. Jarská

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Pásový opar je vyvolán virem varicella-zoster,který při prvním setkání s organismem působí obraz planých neštovic.Určité množství viru zůstává v těle člověka v rovnovážném stavu s jeho imunitním systémem.Při oslabení pak dochází k reaktivaci pod obrazem pásového oparu.Jako provokující faktor se uplatňuje velké množství různých působků-psychický stres,ale také, např.menstruace,sluneční záření atd..Vyjádřit se tedy k Vašemu traumatizujícímu zážitku jako jednoznačnému aktivátoru možné není-nevím,zda by jednoznačná odpověď vaši situaci nějak měnila..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: