Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou

Dobrý den, upřímně a stručně, nejsem na to hrdá, ale jsem občasnou konzumentkou pervitinu, v malých dávkách (ani ne čtvrtka 0,1g dávky - půl mm "čára"), průměrně obden. Užívám ho kvůli pracovnímu nasazení, které těžko zvládám, cca 3 - 4 týdny. Pracuji na 8hod směny, ranní noční, občas přesčas. Od té doby, co ho užívám, vydržím v bdělém stavu, ale mám časté bolesti hlavy, ze začátku to byl tlak a mírná bolest na čele, mezi očima, u kořene nosu (vzhledem k nosní aplikaci nejspíš pochopitelné), po čase se začaly objevovat bolesti v horní části hlavy, jakoby zezadu, připomínající cosi jako tahání za vlasy, podivné mravenčení, střídavě na obou polovinách. Teď už asi týden a půl pociťuji silné bolesti na levém spánku (např 2x denně hodinový interval kdy bolest není stabilní, ale vystřeluje a odeznívá, pak tak 2 dny klid, a znovu)... Dále motání hlavy, pocity dezorientace a pocity horšího ovládání levé ruky. Toto zejména v době akutní intoxikace, mírněji pak i mimo ní, často ve stavu únavy) Plus občasné bezdůvodné (žádné přeležení ani úmyslná poloha pro odkrvení) brnění lévé ruky na konečcích prstů po zápěsí a střídavé bolesti obou uší připomínající zánět tředního ucha, či profouknutí. To jen co se bolesti hlavy týče, podotýám, že jsem tři roky po částečné zlomenině obratle a kostního výrustku na spodnější části páteře napravo, od té doby mám problémy i s krční páteří, pocity svírání hrudi, pocity bolesti srdce a horšího dýchání (v přípdě intoxikace se tyto příznaky násobí), calková bolest hrudního koše nalevo apod. Tyto příznaky se často kryjí i s výše zmiňovanými bolestmi hlavy, ale objevují se i mimo dobu intoxikace a především, pociťuji je už tak rok a půl, čili dávno před začátkem užívání. Podle obvodní lékařky mám dech čistý a srdce bije v pořádku (o pervitinu neví) ...má otázka zní... jak moc jsou, nebo mohou být výše zmiňované problémy ovlivněny sugescí (po jednom - ne prvním- špatném zážitku s drogou strach z opakovaného užití, vyvolávající somatické potíže), nebo samotným užíváním, či problémy s páteří ? Jak rozeznám bolesti hlavy zapříčiněné problémy s páteří a nebo naopak užíváním drogy ? Je mi 21 let, 54kg, 158cm, na alegrie netrpím, astma nemám, jsem fyzicky aktivní, mám jen oční vadu, léčenou dioptrickými brýlemi. Bolestmi hlavy jsem nikdy netrpěla. Děkuji mnohokrát za odpověď, ptám se, jelikož nevím jak moc by mohly mé problémy být zapříčiněny úžíváním pervitinu a zmiňovat to doktorovi moc nechci, mimo případy nutnosti. Jsem v několikaměsíční čekačce na neurologické vyšetření.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno, doporučuji Vám ihned přestat s drogami a zařadit se do léčby Subutexem. Pervitin způsobuje velmi závažná onemocnění a zabíjí, to ale zřejmě víte. Vy nejste občasnou konzumentkou pervitinu, ob den je častá konzumace. Vaše stavy desorientace jsou pro pervitin typické. Po delším užívání člověka vygumuje, má poruchy paměti, nesoustředí se apod. Teď si to asi neuvědomujete a nevěříte tomu, ale jednou se z Vás může stát primitiv. Bolesti hlavy, které popisujete a neobratnost levé ruky může být velmi vážný problém. S velkou pravděpodobností se jedná o mrtvici= mozkovou příhodu. Pervitin může v mozku způsobit nedokrevnost ale i krvácení. Ve své praxi jsem u narkomanů viděla obojí. Bolesti hlavy bývají spíše u krvácení. Narkomani jsou i náchylnější k závažným infekcím plic a srdce. Vaše bolesti na hrudi mohou být jen akcentací předchozích potíží, jelikož pervitin snižuje toleranci bolesti, ale může se taktéž jednat o vážné infekční onemocnění, ne vždy musí být přítomna vysoká teplota. Nevím odkud jste, že musíte čekat na neurologa několik měsíců. Doporučuji Vám jít k neurologovi ihned, nejlépe do nejbližší nemocnice s neurologií, máte-li to blízko tak ideálně do Hradce Královét, raději i přes víkend, pokud se Váš stav náhle zhorší volejte si rychlou- 155. Budete-li na neurologa čekat několik měsíců a dále užívat drogy, skončíte velmi špatně a neurologa se nemusíte dožít. V nemocnici mohou také podrobněji vyšetřit vaše srdce a plíce. Opravdu se sebou začněte něco dělat včas, dokud není pozdě.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+47 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dodatek | Od: Evie | 5.7.2014 00:16
Děkuji za rady a za odpověď... léčba subutexem není nutná, pervitin neužívám ve velkém množství ani na něm nepociťuji závislost, nulová touha po další dávce. Bylo to opravdu vyloženě jen kvůli práci. Asi čtvrtým dnem neužívám vůbec, jen se cítím unavená, ale psychicky mnohem lépe, droga mi nechybí. Jsem z Trutnova, čekám na uvolnění místa k paní Martinovové. Popisované stavy sice doprovázela úzkost a strach, ale vždy jsem je ustála, či nějak zvládla... u mozkové příhody lze fungovat dále ?
reagovat
re:Dodatek | Od: MaroDid | 28.10.2015 20:24
Tak odpověď paní doktorky je skutečně
neskutečná! Doporučovat na závislost na
Pervitinu okamžitou léčbu substitučním lékem
"Subutex", může snad jenom idiot. Je mi jasné,
že paní doktorka není adjektolog, sám jsem se
stal obětí této fatální chyby ze strany psychiatra,
takže mnohem oborem příbuznějšího. Subutex
totiž nic, kromě odstranění abstinenčního
syndromu na opiáty (heroin, ... ) vytvoří zcela
šílenou a troufám si říct, že horší, závislost na
Subutexu. A absťák na Subutex, tak to je pane
síla, když asi představíte, že ten nic zásadního
neřeší a nedává Vám žádný nový nebo lepší či i
jen horší pocit, než Heroin. A ta další strašení?:
jako okamžitě zavolejte si 155, když totiž berete
drogy a zároveň Vás brní pár prstů u ruky,
zemřete(!), považuji za naprosté strašení malých
dětí. Já vím, drogy jsou "fuj" a musí se jimi
mocinky moc strašit, ale až takhle, debilně? No
jasně, pokud Vás brní prsty u ruky a zároveň
berete drogy, tak je jediná možná diagnoza -
mrtvice! Bože chraň nás před takovými to lékaři!
Mohou léčit tak nejvýš koně nebo psy, ale ne lidi!
A co třeba paní moc, moc doktorko zvážit i
takové možnosti, jako je třeba "problém s krční
páteří", "problém s hrudní páteří", "karpální
tunel", atd. atd., Dále "náchylnost narkomanů k
řadě závažných onemocnění - infekcím plic a
srdce" není vlivem působení drog jako takových,
ale jejich aplikace a životního stylu tzv. "echt
narkomanů" , kteří žijí na spodině společenského
žebříčku v často zcela nevyhovujících
hygienických a sociálních podmínkách. O aplikaci
20x různými uživateli použité "buchny (injekční
stříkačka) vs. šňupání tazatelky žijící zcela
normálně netřeba se dále rozšiřovat, jen by paní
doktorka musela mít i vedle titulu i zbytky tzv
"zdravého rozumu". Už fakt vidím, jak si kvůli
tomu, že mě brní palec a šňupnu si ob den
perník, objednávám "rychlou" nebo ještě lépe
"vrtulník". Paní doktorka je jistě odborník na
svém místě, ale ne na místě pro mojí případnou
léčbu ve FN Motol. Pokud Vám mohu nabídnout
uplatnění, tak můj syn chodí do 3 třídy a tma si
myslím,. že takováhle pohádka v rámci
přednášky v tělocvičně "Já a Lenka ne, my drogy
nebereme!" by měla svůj účinek a byla by
mocinky mic užitečná ...
reagovat
re:re:Dodatek | Od: Dr. Fruehling | 1.11.2015 09:50
Jakožto specialista z oblasti adiktologie jsem nucen souhlasit a připojit kritický komentář. Substituovat met/amfetaminy pomocí léků na bázi opiátů rozhodně není dobrý nápad.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: