Pms (?) a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu trpět premenstruačním syndromem, když beru antikoncepci (asi 2 roky, 21 × a sedmidenní pauza jednou měsíčně). Vždy přibližně týden před začátkem menstruace cítím úzkost, motání hlavy, rychlé změny nálad a všechno je mi líto - často pláču. Například po dni začátku menstruace potíže tiše vymizí. Ale někdy se zase vrátí, když nasazuji antikoncepci. Přítel už tím hodně trpí a je mi ho líto. Někdy už mu dochází trpělivost. Nenapadá mě co bych pro zlepšení mohla udělat kromě jídelníčku. Myslíte si, že jde o PMS nebo že je to třeba antikoncepcí? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může jít o PMS. Zkuste problém vyřešit kontinuálním užívání antikoncepce, tedy tak, že nebudete dělat mezi platíčky 7 denní pauzu. Znamená to, že nebudete pravidelně krvácet. Případně můžete zkusit změnu přípravku, vyberte si pak YAZ, který má 24 aktivních tablet a jen 4 neaktivní.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: