Pneumokok

Už som dnes písala. Nemám zníženú imunitu. Takže ak mám bunkovú, humorálnu a pod. imunitu úplne vporiadku, tak sa nemám obávať, že mám ľahko zníženú hladinu špec. protilátok proti pneumokokom?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, milá Jano. Váš dotaz se od kolegyně nějak dostal ke mě, navážu tedy na již uvedené... Píšete, že máte buněčnou a humorální imunitu zcela v pořádku, nicméně z Vašich předchozích dotazů vyplývá, že to tak není - uvádíte nižší hladinu MBL, což je krevní složka podílející se na imunitních funkcích, zjednodušeně řečeno zejména na obraně před některými typy bakteriálních onemocnění. Časté infekce dýchacích cest se tímto nálezem dají vysvětlit (pokud ostatní základní imunologické parametry jsou v pořádku), nejedná se ale o nijak závažný stav. Podrobné informace, co to znamená a co z toho pro Vás vyplývá, Vám podá imunolog, který Vám testy dělal - rozhodně se ho nebojte se na vše nejasné zeptat. Nicméně ohledně hladiny protilátek proti pneumokokům - toho se skutečně nijak obávat nemusíte, tento nález Vás nijak sám o sobě neohrožuje, považujte ho za vedlejší. Věřím, že Váš imunolog Vám věc dále osvětlí a domluvíte se na vhodném dalším postupu! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: