Po operaci totální hysterektomii, co dál ?

Ptám se za svou manželku. Dobrý den. Je mi 52 let a mám 12 dní po operaci odstraněni dělohy a vaječníků (totální hysterektomii, podélný řez ) . Jsem už pět dní doma a mám pocit, že je mi hůře než v nemocnici. Jsou to hormony?. I jizva mi v levé části začala otékat. Neškube to, ale mám strach, aby nezačala hnisat. Oplachuji Řepíkem a odedneška i stříkám jemnou jodisolovou desinfekcí Betadine.A jak je to s pohybem. Chodím ráno a navečer na malé procházky, ale po nich jsem na padnutí. A co jídlo a pití. Mám jíst vše?…. i když jídlu moc nedám :-( Kolik toho pít a co? Štve mě, že lítám na WC a musím se zvedat. Moc přitom namáhám jizvu a břicho. Máte nějaký fígl jak se nejlépe zvedat. Manžel mi moc pomáhá, ale já a moje tělo jsme zmatení, proto tolik otázek.

Odpověď odborníka:

Milý Petr a zejména vaše manželka. Jste po břišní operaci teprve krátce, takže určitě pořád můžete pociťovat slabost, či bolesti v podbřišku a jizvě. Jizva z fotky nevypadá špatně, ale vhodné je zhodnotit jizvu pohmatem, zda se v tukovém tkanivu pod ní netvoří tekutina a nebo zánětm nebo zda není problém v hlubších vrstvách jizvy. Bohužel nepíšete detailně jaké máte (vaše manželka) obtíže, ale pokud se cítíte hůř než po operaci, tak určitě neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. Po operaci jsou některé obtíže normální, některé mohou znamenat ale komplikaci a je vždy lepší vyšetření lékařem, než čekání doma s tím, že se to nějak protrpí. S pohybem to děláte dobře - chce to postupně přidávat zátěž v podobě procházek a není vhodné ani celodenní polehávání ani přetěžování. V jídle po této operaci žádné omezení není, jen se vaše tělo ze zákroku musí vzpamatovat, takže nechutenství, či nevolnost se můžou objevovat. Pro lepší hojení bych vám doporučila preparát Wobenzym a oplachy jizvy heřmánkem, či řapíkem a jemné masírování. Při vstávání z lůžka se nejdříve obraťte na bok, nohy směřujte dolů z postele a z boku se postupně posaďte. Po posazení si chvilku odpočiňte a teprve pak se postavte. Pokud by jste měla závrať, tak je to možné i z dehydratace, takže je dobré dbát na pitný režim a popíjet vodu, nebo oslazený čaj, či neperlivou minerálku po douškách v průběhu celého dne. Přeji vám rychlou rekonvalescenci.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jen doplneni | Od: Dana Warkentin | 10.9.2014 03:50
Me moc pomohlo lano uvazane za nohu od postele.
Kdykoliv jsem se na posteli potřebovala posadit, tak jsem
břicho téměř vůbec nenamahala.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: