Polycystický ovariální syndrom (pcos), těhotenství, stimulace vaječníků

Dobrý den, paní doktorko prosím Vás pěkně měla bych takový dotaz mám polycystická ovaria a byl mi zjištěn Antimulerianský hormon 20,85 a rozmezí je od 1 do 5. chtěla bych se zeptat co to pro mě znamená tak vysoká hodnota a samozřejmě, bych otěhotnět chtěla, ale snížit ani zlepšit ten hormon prý nepůjde. paní doktoka řekla, že by to chtělo co nejdříve otěhotnět a když jsem jí řekla tak za dva roky tak mi na to řekla, že není na co čekat! Je mi 35 let a MS mám nepravidelnou beru belaru a androcour. Paní doktorka mi ještě řekla, že bychom musely vaječníky stimulovat, ale když mám vysoký ten hormon tak si myslím, aby tam nebylo velké riziko hyperstimulačního syndromu to by potom šlo o zdraví i mě mám takový pocit raději jsem se zdržela před paní doktorkou, protože já nejsem doktor jsem jenom laik. Děkuji za odpověd S. mějte se hezky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nic nového to pro Vás neznamená, potvrzuje to diagnozu PCOS. S tímto syndromem jste samozřejmě riziková pacientka pro vznik hyperstimulačního syndromu v případě stimulace gonadrotropiny. Na to je brán ohled, používají se šetrnější protokoly. Použití klomifenu nemá tak výrazné nežádoucí účinky. Otěhotnění si naplánujte podle svých představ, mějte však na paměti, že i zdravé pacientky mohou čekat na otěhotnění řadu měsíců, delší čekání lze předpokládat u infertilní pacientky. Ideální věk pro těhotenství z biologického hlediska jste již jistě překročila.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: