Porod s leidenskou mutací

Dobrý den, zajímal by mě názor jiného lékaře, než mé hematoložky, na preventivní podávání injekcí miniheparinu u osob s trombofilní mutací v souvislosti s porodem. Je mi 28 let, jsem poprvé těhotná (aktuálně 31.tt), mám heterozygotní formu Leidenské mutace. Při poslední kontrole jsem měla hodnotu D-dimerů 2.18, což jak mi lékařka řekla, odpovídalo aktuálnímu stádiu těhotenství (v té době 30.tt.). Miminko roste a vyvíjí se bez problémů. Hematoložka mi řekla, že doporučují miniheparinové injekce preventivně 2-4 týdny před termínem a během celého šestinedělí. Jak mi ale sama naznačila, názory se na to různí a zrovna na jejich oddělení jsou v tomto směru konzervativní. Abyste mi rozuměla - kdyby bylo potřeba injekce užívat z důvodu špatného růstu miminka nebo reálného rizika pro mě, samozřejmě si píchat budu. Ale pokud budu mít hodnoty v normě a injekce by sloužily pouze jako prevence, nelíbí se mi představa tak dlouhého užívání miniheparinu. Je možné užívat ho v kratším období, např. jenom v době porodu, plus mínus týden? Mohu v případě dobrých hodnot navrhovanou prevenci odmítnout? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nosiřství Leidenské mutace znamená, že máte geneticky danou vyšší náchylnost k trombózám - srážení krve. V těhotenství je toto riziko ještě vyšší, právě vzhledem k těhotenství,během tohoto období totiž organismus ženy aktivuje faktory srážení krve jako prevenci před vykrvácením. Proto u žen, které mají v genetické výbavě ještě nějakou trombofilní mutaci doporučujeme preventivní aplikaci nízkomolekulárních heparinů. Obyčejně to probíhá tak, že se žena sleduje, kontrolují se odběry krve a v okamžiku, kdy začnou stoupat koagulační faktory /D-dimer/, začínáme aplikovat heparin. U většiny žen je to nutné až v období kolem porodu a pak v šestinedělí. Jsou ale i ženy, které aplikují heparin po celou dobu těhotenství, Určitě se musíte řídit podle doporučení hematologa a podle aktuálních výsledků krve, ty Vám budou ještě několikrát kontrolovány.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x