Přední křížový vaz

Dobrý den, jsem 14 dnů po operaci Levého kolene(přední křížový vaz - metoda BTB ) . před 2 měsícema mě, byl nejdříve udělán meniskus a sešit - při operaci bylo zjištěno přetržení předního křížového vazu - operace naplánována na 5.8. 2015 , vše proběhlo ok, rehabilitace již v chodu ,ale při rehabilitaci a ohýbání do 90 % mě to bolí vlevo dole ,kde mě byl operován meniskus ,ale doktor říkal že meniskus je v pořádku ,ale mě to tam pořád bolí při ohybu od fyzioterapeuta :-( a přitom zatím nohu ohnu jen do 70 ,ale stále mě to tam bolí, nevíte co tam může bejt špatně ? :-( pak otok je stále docela veliký , stále leduji ,ale při cvičení mě přijde že koleno otýká stále více a více a když vstávám z postele a při měnší chůzi se mě otok zabarví úplně fialově a celé koleno taky ,ale když si azse lehnu tak je to ok , nevíte kde by mohl býti problém?děkuji :-)

Odpověď odborníka:

Operace 5.8. je ještě dnes 22. 8. příliš čerstvá. Končetina vyžaduje ještě fixaci měkkou ortézou a cvičení více jen isometricky, tzedy zapojováním čtyřhlavého svalu a zvolna spíše pasivně na motorové dlaze nebo jiným zvyklým způsobem omezeně. Opakovaná operace je vždy bolestivější, hojení probíhá řekněme pomaleji a vyžaduje většího úsili při rehabilitaci. Cvičení kolena dnes jen nejvýše do 90 st. ohnutí kolena a jistě ne plné natažení, zde stále minus 20 st. a to nejméně po 4 týdny od plastiky vazu. Jinak cvičení volných kloubů, chůze s pozvolným zatěžováním kolena ano a končetiny ano. Vhodná medikace. Jinak dle kontrol vašeho ortopeda. Kontrola na rehabilitaci rovněž.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: