Přední křížový vaz - utržen

Pane doktore Dne 10.9.2014 jsem podstoupil operaci předního křížového vazu a nepatrné části menisku. Jako gymnasta jsem velmi aktivní co se týče sportu a nevydržím na místě. Za 3 dny to budou 3 týdny po 1. operačním dni a ohybem nohy se pomalu blížím zhruba k 90 stupňům a většinou už jdu bez berlí. Chci se zeptat zda mohu nohu zatížit naplno(bez berlí) a zda není možný nějaký opakovaný úraz při ohybu k 90 stupňům po této době od operace. S díky Jiří

Odpověď odborníka:

Nelze takto posoudit. je sice možné, že plná zátěž neublíží, záruku však nemáte. je třeba vyšetření lékařem nebo zkušeným fyzioterapeutem, zda svaly dostatečně podporují plastiku vazu, zda jsou již v plné síle. dle toho pak postupovat, někldy je třeba napřed obnovit statiku pánve a pak teprve postupně cíleně zatěžovat, cvičit. v situaci, kdy lze předpokládat, že plastika je dohojena, je riziko často v nedostatečně funkčně podporujícím okolí kolenního kloub, event.jk jsem již napsat celého těla. To nelze takto paušálně odhadnout a doporučit zátěž.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: