Přeočkování tetanu

Dobrý den, je to už 12 dní, co jsem byl na přeočkování proti tetanu. Je mi 30 let. Vážím dlouhodobě jen 59 kg. Jsem 4. rok po plastice mitrální chlopně. Po přeočkování jsem si chvíli poležel, udělalo se mi slabo. Čtyři další dny jsem měl slabost od srdce a ještě stále se necítím zcela OK. Píchnutí bylo do ramene. Dnes, 12tý den mám stále na rameni bouli, která se nikterak nemenší a spíše jen tvrdne. Teploty jsem neměl. Je ta reakce v pořádku? Děkuji. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pocit slabosti po očkování se občas dostavuje, není ničím vyjímečným, souvisí obvykle s přechodným poklesem krevního tlaku, proto má být člověk po očkování 30 minut v dosahu péče lékaře. Stejně tak pocit únavy, slabosti několik dnů po očkování je častý a souvisí s aktivitou obranného systému po očkování. Nežádoucí účinky v místě aplikace jsou po aplikaci vakcíny proti tetanu možné a obvykle během několika dnů nebo týdnů vymizí. Vzhledem k tomu, že na dálku nemohu posoudit rozsah místních nežádoucích účinků, doporučuji případně návštěvu praktického lékaře. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: