Přeočkování tetanu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nutné se nechávat narychlo přeočkovávat proti tetanu, když za tři týdny odjíždím z nového zélandu zpet do čr, ale cestou strávím přes dva měsíce cestováním po asii - filipíny, thajsko, malajsie, nepál, nebo se stačí nechat přeočkovat až se vrátím do čr. Naposledy jsem byla očkována před 14ti lety.. Děkuji, Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučená doba k přeočkování je za 10-15 let od poslední vakcíny a u mladých jinak zdravých lidí většinou protilátky přetrvávají déle. Takže pokud jste byla očkována před 14 lety, není přeočkování pro Vás teď urgentní. Nicméně při cestování do Vámi zmíněných zemí by bylo dobře se nechat očkovat řadou "cestovatelských" vakcín" (hepatitidy, tyfus aj.), pokud již očkovaná nejste - pokud máte toto v plánu (už ale nemáte případně moc času...), můžete očkování proti tetanu spojit rovnou s tím (neživých vakcín je možno event. aplikovat více najednou). S pozdravem a přáním příjemných cest, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: