Problém se soustředěním, únavou

Už jako dítě jsem si prošla velmi těžkým obdobím. Je mi 21 let, prošla jsem od nenávisti matky(nevlastni), přes šikanu ve škole 8 let až přes opakovatelné znásilňování, při němž jsem počala své první dítě ve 13. Chodila jsem na psychiatrii, protože mi diagnostikovali posstraumatický stres, léčila jsem se a měla sklony k sebevraždě. Veškerá špatná nálada se mi neustále vrací a já mám strach chodit na psychiatrii, protože by mně tam mohli zavřít. Už jsem měla na mále před dvěma lety, mám úzkostlivé stavy až takové ke vzteku, někdy mám pocit, že se neovládnu. Často mám nepříjemné svírání hrudi, jako ze strachu nebo něco. Pořád se ve mne něco odehrává a já mám pocit, že už nechci žít. Už si vážně nevím rady a odvíjí se to i na vztahu s mým přítelem. Mám strach, že všechno špatně dopadne. Ráda bych Vás poprosila o diskrétnost. Děkuji s pozdravem M.V.

Odpověď odborníka:

Rozumím Vašim obavám a nejistotám. Vaše minulost je velmi složitá a komplikovaná. Pro Váš přítomný a budoucí život by bylo jednodušší od minulosti se úplně odpoutat, tu nezměníme. Ale můžete žít svůj vysněný život. I když se objevují deprese a úzkostné stavy, s pomocí léčby / léky, psychoterapie / lze emoce udržet v rovnováze a najít svůj smysl bytí i ztracenou radost. Neztrácejte naději a nebojte se o tom mluvit s blízkou osobou.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: