Protahovaný kašel

Dobrý den pane doktore, mám takový dotaz, zřejmě moje lékařka, si neví rady a posílá mě k jiným lékařům. Již měsíc mám protahovaný nelepšící se suchý dráždivý kašel, pro pozitivní plicní chlamydie sem byla 2x přeléčená ATB (azytromicin a zinnat) , bez efektu a zlepšení. 15.2. sem měla pozitivní EBV IgA, IgG pozit., IgM negat. (píšou u toho - PRAVDĚPODOBNĚ LATENTNÍ EBV), ale CMV IgA, IgG a IgM pozit. (píšou - MŮŽE SE JEDNAT O REAKTIVACI CMV, PŘÍPADNĚ O NESPECIFICKOU ČI ZKŘÍŽENOU REAKCI S JINÝM HERPETICKÝM VIREM) Také mám podle dr. zhruba 5x zvýšené jaterní testy než je norma. Mohu se zeptat, co mi vlastně je? A popřípadě, jak se to dá léčit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Alžběto. Shlédla jsem Vaše výsledky, které jste poslala. Krevní obraz a CRP je v normě, bez jakýchkoli odchylek. Jaterní testy máte jen lehce zvýšené, v žádném případě ne 5x. Ohledně vyšetření protilátek EBV a CMV Vám nemohu z jednoho vyšetření říci závěr, protože protilátková vyšetření se odebírají zásadně tzv. párově. Čili první vyšetření v případě zjištění potíží a druhé za 14 dní, k porovnání trendu výsledků. Jinak se nelze k pozitivitě/negativitě vyjádřit. Také je třeba pátrat i po jiných příčinách, například jaterních onemocněních. Zvýšené protilátky proti různým infekcím nemusí ještě znamenat, že pacient oněmi infekcemi trpí. Bude dobré, když se všemi výsledky navštívíte co nejdříve infekční ambulanci. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x