Pupeční kýla a diastáse

Dobrý den, dvakrát mi byla diagnostikována pupeční kýla a diastása v rozsahu 4-5cm. Pro nespokojenost 1.vyšetření jsem si zašla k jinému chirurgovi. Oba se shodli na kýle a diastáse, ale jeden mě poslal na sono a podle něho se domluvíme na operaci a druhý chirurg mi řekl, že diastasa se nesešívá, že se svalstvo časem opět rozdělí a kýlu si můžu nechat operovat kdykoliv až budu chtít. Také jsem mu říkala, že mě břicho často bolí, pupík také občas vyleze a mám ho nafouklé asi zaplinované. On mi na to řekl, že to s tím nesouvisí. Když si čtu právě něco o kýle tak toto jsou taky možné příznaky. Nevím co si z toho mám vybrat, sono a operace nebo čekat až se mi diastáse zvětší a kýla začne více bolet. Nebo další chirurg?Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, osobně se přikláním k názoru operovat pupeční kýlu a diastázu ponechat. Operace diastázy je komplikovaná a má vysoké procento recidiv. Pokud Vám kýla dělá obtíže (bolesti, problémy s navrácením kýly do břicha), doporučuji operaci dlouho neodkládat. Pokud Vás ale břicho bolí na jiném místě, než je kýla a máte i jiné problémy (např. se stolicí) bylo by vhodné před operací vyšetření trávicího traktu. S pozdravem

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: