Pupeční kýla po porodu

Dobrý den, nyní tj. 5 měsíců po porodu, mi byla víceméně náhodou na chirurgii diagnostikována kýla přímo v pupíku o velikosti cca 1 cm. Na kontrolu mám jít za dalšího ppůl roku - nní ještě kojím. Pupík jsem měla v těhotenství pěkně skrytý, počínaje těhotenství až doteď je vyskočený. Nyní mám hned několik dotazů: 1) Mám se snažit kýlu sama kontrolovat a případně nějak zatlačovat (četla jsem zde, že to tak někdo dělá, já osobně jsem to doteď neřešila, protože jsem o ní ani nevěděla. 2) Co si myslíte o její případné operaci - zda ano a případně kdy a zda je nějaké riziko vzití pupíku. Jinak bychom ještě měli rádi další děti, toto je naše první Tak nevím, zda kdyžtak nepočkat až po dalším těhotenství nebo těhotenstvích. 3) Jak moc mohu cvičit, zejména břišní svaly, abych si nezpůsobila komplikace nebo zvětšení kýly, event. jaké konkrétní cviky. Existují třeba nějaké vhodné cviky, aby se kýlu zmenšila a bříško se ještě více zatáhlo? Nevím, jak dlouho po porodu se ještě bříško tak zatahuje. Předem Vám moc děkuji za Vaše odpovědi.

Odpověď odborníka:

Milá Jano, především nemusíte mít žádné obavy. Drobnou pupeční kýlu má po porodu mnoho žen, většína to vůbec neřeší, nebo o ní ani neví. Faktem ale je, že pokud se dosud pupík nezatáhl, je předpoklad, že kýla se v druhém těhotenství mírně zvětší. Pokud ale plánujete další děti a máte malé miminko, je načasování operace komplikované. Jde o to, že by se kýla měla operovat co nejdříve. Po operaci se doporučuje 6 týdnů nezvedat, nenosit těžké věci - ani děti a Vaše mimiko už bude jen těžší, tedy by Vám hodně ztížilo pooperační rekonvalescenci. Po operaci bych další těhotenství plánovala zhruba za rok, aby byla jistota, že pupík bude držet...Ideálně bych Vám teď doporučila kýlu nechat kontrolovat - co půl roku úplně stačí, pokud by se rozbolela, pak dříve. Přelepování nemá smysl. Pozitivní vliv má posilování břišních svalů, ale pozor, jen šikmých!!!Poradí Vám každý fitnes trenér, či fyzioterapeut, cvičit můžete začít hned. Vyvarovat se zatínání břišního lisu a přímých svalů, např při smrkání, kašlání, tuhé stolici, pupík přidržet. Co se týká Vaší obavy z omfalektomie - odebrání pupíku, je zcela zbytečná. Přistupujeme k ní při operacích velkých pupečních kýl, kdy pupík je profialovělý a máme obavu o jeho "životnost" po operaci. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: