Riziko předávkování léky na alergii

Dobrý den, syna (4,5 roku) na výletě v přírodě bodla vosa nejdřív do tváře (měl pouze lokální poměrně malý otok) a následně pak po cca dvou hodinách při návratu domů bohužel ještě do spodního rtu (otok už měl větší, ale potíže s dýcháním neměl a celkově to snášel vcelku klidně). V první chvíli jsme dali tabletu - buď zyrtec nebo zodac (přesně si už nevzpomínám). Následně jsme tuto situaci ještě telefonicky konzultovali s dětskou lékařkou, které jsem ale o užití tablety zapomněl říci. Doporučila nám fenistil kapky (12 kapek), místo vpichu chladit a v případě akutních potíží volat RZS. Syn situaci zvládnul (mj. jsme zjistili, že zřejmě není na vosí bodnutí alergický), otok po několika hodinách zmizel. Až následně mně ale došlo, že možná hrozilo předávkování jednak kombinací uvedených léků a pak také tabletou samotnou - obě mají doporučené dávkování až od 6 let a navíc ještě půl tablety (2x denně). Vím, že teď už nic neovlivním, ale chci se zeptat, jak velké bylo riziko předávkování těmito léky. Moc děkuji! S pozdravem Jiří H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, udělal jste správně, při akutní reakci je vždy lépe podat větší dávku antihistaminika, než když se léky podávají dlouhodobě preventivně. Nadbytek léku se vyloučí dle preparátu ledvinami nebo přes játra, takže určitě k předávkování nedošlo.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: