Rozestup břišní stěny a pupeční kýla

Dobrý den, po prvním těhotenství mi pan doktor chirurg diagnostikoval malou pupeční kýlu a rozestup břišních svalů. Doporučil operaci kýly až po posledním těhotenství s tím, že by žádné uskřinutí kýly hrozit nemělo, protože se vlastně svaly ještě více rozestoupí a kýlu nebude mít co "skřípnout". Nyní jsem dva roky po druhém a asi posledním těhotenství, rozestup i kýla se zvětšili, ale nijak mě nebolí, pouze při zatnutí svalů třeba při kašli se lehce vyboulí. Jinak jde zatlačit lehce dovnitř, jakoby to pod prsty zabublá..... Chci se zeptat, jestli můžu cvičit - posilovat břišní svaly - mělo by platit to samé, že při rozestupu svalů by neměly kýlu uskřinout? Děkuji, Lenka

Odpověď odborníka:

U diastazy přímých břišních svalů k uskřinutí opravdu nedochází, cvičení je na místě, současně je třeba co nejvíce péče o správnou tělesnou hmotnost. Pokud je doporučena operace, měla by se provést co nejdříve aby se rozestup nezvětšoval. Operace je v časném stadiu také snadnější a s trvalejším účinkem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: