Salmonela u 2-letého dítěte.

Dobrý den,dneska mi volali z infekčního, že malý má salmonelu. Trvá to už 10 dní. Začátek- horečky 40, průjem, hospitalizace 5dnů, pak zlepšení stavu a domů. Doma pak šílené křeče a pláč a průjem ještě horší. Nezabrala smecta, hidrasec ani enterol! až dnes se přišlo na to, že jde o salmonelu :(ˇ. Dáváme jen probiotika, černý čaj s hroznovým cukrem, dieta( rýžový odvar s mrkví a brambory, nic jiného nejí). Průjmy jsou nekonečné! Syn má 2 roky, už zhodil 1,6kg. A má vůbec význam dávat dále léky na průjem? malý to už nechce ani vidět, pozná to i v litru čaje… Jak dlouho je pak nemoc "nakažlivá" a musíme být tudiž doma v karanténě? děkuji za rady!

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Moniko! Toto je velmi nepříjemná záležitost. Průjem u malého dítěte může ohrožovat nejen jeho zdraví, ale někdy i život ztrátou tekutin a nezbytných minerálů, nevstřebáváním potřebných živin a vitaminů. Pokud Vám zatím nezabralo nic z vyjmenovaného, potom toho moc nezbývá. Aktivní uhlí nebo antibiotika dle citlivosti. Dávají se jen při horečnatém průběhu či komplikacích, protože mohou prodloužit vylučování salmonel z těla. "Přírodní" alternativou vyčištění střev od salmonel by mohlo být koloidní stříbro, které dokáže zlikvidovat mnoho patogenních mikroorganismů. Poté na posílení organismu kolostrum - pro děti je k sehnání tekutá i cucací verze (fy Synbiotics) a dále kvalitní probiotika (např. fy Akuna). Dieta je velmi důležitá, ale není to jen rýže a mrkev. Může být banán, jablko, ideálně bezlepkové a bezmléčné kaše či pečivo, brambory, cuketa, meloun, borůvky, červená řepa, trochu libového masa, . Přechodně může pomoci vyřazení mléka a lepku. Nejen černý čaj, ale třeba i roiboos - má hodně minerálů, heřmánek, někdy i máta. Enterol / Nekadyl či Smectu bych nezatracoval, můžete to přidat do jídla. Hidrasec je výborný zejm. u rotavirových infekcí. Salmonelóza je samozřejmě nakažlivá přenosem přes ruce a kontaminované předměty při horší hygieně. bakterie se mohou ze střev vyloučovat někdy i velmi dlouho. Pokud průjmy ustanou, lze uvažovat o zařazení do kolektivu při dodržení zvýšené hygieny.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
Trpíte střevními záněty? Dodržujte léčbu!
Články: Trpíte střevními záněty? Dodržujte léčbu!
Ulcerózní kolitida a...
Lymeská borrelióza
Články: Lymeská borrelióza
Lymeská borrelióza (LB) je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Čtyři tipy na cvičení proti bolesti zad
Články: Čtyři tipy na cvičení proti bolesti zad
Nedostatek fyzické aktivity...
O bolestech zad aneb Něco tam přece tlačit musí
Články: O bolestech zad aneb Něco tam přece tlačit musí
Velmi často se v poradně...
10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Články: 10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Máte kvůli bolestem problém...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: