Salmoneloza a nakažlivost

Dobrý den, syn(6) ze školky přinesl nějakou střevní infekci(od pátku- první den zvracel, přidal se průjem a třetí den i vysoké teploty(ty byly pouze jeden den), průjem trvá, ale je méně častější než předchozí dny. Lékařka mu vzala stěry na případnou Salmonelózu nebo Kampilo bakterii. A užívá: Hylak forte, Tasectan a Laktobacily. Můj dotaz zní: V případě, že se prokáže, že některou z těchto nemocí opravdu má, jaká je pravděpodobnost nakažení zbytku rodiny, při dodržování hygieny? Budeme mít velkou rodinnou oslavu a chtěla bych udělat nějaké pohoštění(dort,atd.) a opravdu nerada bych někoho případně nakazila. Je vůbec možné, abych některou z těchto bakterií měla i bez projevů(nic mi není) a šířila ji dál nebo je možné, být nakažený a i přesto nemít žádné potíže? Případně jak dlouho bych neměla žádnou oslavu pořádat(myslím, hlavně to pohoštění chystat)? Děkuji mnohokrát za odpověď a hezký den.

Odpověď odborníka:

V dětských kolektivech se nejčastěji vyskytují virové průjmy, které se kultivací neprokazují. Pokud se při kultivaci prokáže přítomnost patogenních bakterií, jako je vámi udaná salmonela nebo kampylobakter, při dodržování běžných hygienických zásad je riziko nákazy ostatních členů domácnosti relativně malé. V rodině se samozřejmě může vyskytovat tzv. bacilonosič, který má bakterii přítomnou ve stolici a nemá žádné obtíže. Vyčkejte prosím výsledků kultivace výtěru.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: