Skolióza

Zdravím Chtěla bych se zeptat zda je možné nasadit korzet rok po vysazení? Jedná se o to ze v mých 13 mi i hrozila operace páteře jelikož mám skoliozu cca 37 stupňů .... korzet jsem měla zhruba od těch 13 protože na operaci jsem opravdu nechtěla .. nosila jsem ho jen na spaní a k tomu ne každý den ..... chvíli před patnactinami mi ho doktor vysadila (že už mi nepomůže kvůli tomu ze už neporostu) mám tedy dotazy dva: 1) i přesto ze už neporostu je možné aby se skolioza zhoršovala? 2) už je to rok a pár měsíců co jsem na sobě korzet neměla ... je možné ho znovu nasadit?(ten stejný co jsem měla tehdy?)

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie. Skoliosa většího stupně se může dále zhoršovat nejen v době růstu ale iv dospělosti, proto je důležité léčebné opatření dodržovat. Vedle nošení korsetu hlavně v době růstu jsou to i cvičení. Ve věku 15-17 let ale jistě má používání korsetu a kombinaci se cvičením význam, než se změny na páteři zcela zafixují. / ale i poté se skoliosa může prohlubovat a vést k dalším problémům- opakované funkční blokády na páteři a žebrech, bolesti, při výrazném vykřivení i vliv na míchu/. Je faktem že v době růstu se mohou změnit tělesné proporce a korset z věku 13 let již nemusí vyhovovat v 16 ti letech. Zdravím dr. šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: