Skolioza

Dobrý den, ve 13 mi zjistili skoliozu (největší křivka 40 stupňů), nosila sjem korzet, zlepšovalo se to, ale když mi pak řekli, že ho mám nosit míň a pak jen na noc, vracelo se to zpátky - což je prý obvyklé, nyní mám 44 stupňů, je mi 21. Lékař mě chce poslat na operaci - já s tím váhám - nemám zatím žádné potíže, bolesti, vidět to na mě není. Rodiče mě straší tím, že "na operaci přece musíš, přece nechceš skončit nma vozíku" - chci se zeptat, jestli je to opravdu tak dramatické, aby mi hrozilo něco jako vozík, nebo jestli je možné žít dál bez operace , eventuálně jít na ni v pozdějším věku, až budu mít problémy a bolesti. Setkala jsem se v poslední době s reakcemi dvou děvčat v situaci podobné té mé - obě na operaci byly a cítí se hůř než před ní, stěžují si . Lékař, co mi operaci doporučoval, mi říkal, že jde přece o kvalitu mého života - ale mně přijde, že pro můj život je právě kvalitnější žít zatím takhle a aẗeprv až budou problémy, tak se nechat operovat. Opravdu je to tak dramatické, že bych skončila na vozíku? Přece jen, kdyby se při té operaci vyskytla malá chybička, tak skončím na vozíku taky, a hned...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle počtu vašich předchozích dotazů je mi jasné, že si informace poctivě zjištujete a uvědomujete si všechna rizika nejen operace, ale i stávajícího stavu. Na vozíku nejspíše skončíte, ale kdyby se postavení obratlů a stupen skoliosy v dalších letech zhoršoval, jistě byste sama uznala, že je operace nutná. Pokud jste dospělá, jste svéprávná, nikdo vás k operaci nutit nemůže, máte sama za sebe zopovědnost. Neznám podrobnosti vašeho stavu a diagnosy, obvykle jde u skoliosy také o stav srdce a plic, kterým skoliosa znesnadnuje fungování, ale nevím, jak je tomu u vás, event se vašeho lékaře na toto zeptejte. Pokud by skoliosa vliv na funkci orgánů měla již dnes, operaci bych doporučovala raději neodkládat. Hezký den a hezký život i s tímto "handycapem".

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x