Souvislost mezi fsh a tsh

Dobrý den, ráda bych znala váš názor na můj problém. Je mi 42 let, mám 3 děti, poslední narozené 2009. Asi před rokem jsem znovu otěhotněla a prodělala zamlklý potrat a následnou lékaři doporučenou kiretáž. Po tomto zákroku jsem měla několik měsíců potíže s menstruací, podezření na Ashermanův syndrom se však nakonec nepotvrdilo a menstruační cyklus se upravil. Gynekolog mi pak na 3 měsíce předepsal clostylbegyt, avšak neotěhotněla jsem. Následné odběry vykázaly FSH19 a TSH19. Začala jsem ihned s léčbou štítné žlázy. Zajímalo by mě, zda mohou hodnoty obou hormonů spolu souviset, nebo zda je podle FSH již prokazatelné, že moje vaječníky nefungují a že je otěhotnění nemožné, i když bude štítná žláza pod kontrolou. Děkuji za vaši odpověď. L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i hladina TSH má vliv na problémy s menstruačním cyklem a otěhotněním. Hladinu FSH je třeba hodnotit s ohledem na fázi menstruačního cyklu, kdy bylo vyšetření stanoveno.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: