Spálová angína

Dobrý den, včera mě celkem náhle tzv. položila horečka, vzhledem k tomu, že jsem v úzkém kontaktu s dítětem s diagnostikovanou spálovou angínou, šla jsem dnes ráno k lékařce a dostala jsem ospen 1500. V různých příspěvcích jsem se dočetla, že měli nakažení spálovou angínou také vyrážku - ale nedočetla jsem se jakou. U mě se dnes přes den postupně projevila také. Nejdříve mě bolely plosky chodidel, když jsem se na ně pozorněji podívala, měla jsem tam sem tam malý červený flíček. Postupně se mi tyto flíčky udělaly i na dlaních. Mám i několik malých pupínků. Co mě ale zaráží, tak spoustu pacientů psalo, že je vyrážka nesvědila. Mě mírně svědí, ale hlavně mám pocit pálení a jakoby jehliček, a to hlavně na chodidlech. Chci se proto zeptat, zda je i toho projevem spálové angíny. Také mne zajímá, jak dlouho jsem infekční a zda by si měl přítel preventivně zajít k lékaři pro jednorázové dlouhotrvající antibiotikum? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Spála a spálová angína jsou dvě onemocnění s podobnými příznaky. Původcem těchto onemocnění je bakterie streptokok. Jako spála (s vyrážkou) probíhá tato infekce u malých dětí, u dospělých jako tzv. spává angína bez vyrážky. Vámi popisovaná vyrážka není typickým projevem spálové angíny, bude se tedy jednat o jiné onemocnění. Antibiotika u vašeho přítele nejsou nutná, pokud nemá obtíže (bolest v krku, horečka). Vy jste léčena správnými antibiotiky. Infekční jste několik málo dnů (cca 3 dny) po zaléčení antibiotiky.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opakované angíny | Od: Ivan | 17.5.2016 10:40
Angína? Co to je? Ano, díky
Bactoralu jsem se jí zbavil. Snad na
dlouho. Zatím ho beru půl roku jako
prevenci a angína se nehlásí.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: