Špatná psychika a střevní obtíže

Dobrý den, je mi 31 let a v posledních měsících jsem si prošla velmi stresovým obdobím, rodinné trable, vysoké pracovní nasazení, 14 hodin v práci atd. Měla jsem několik nočních ataků s tlakem 140/100 a puls 130, průjem, zácpa, průjem... Praktický lékař nasadil Egilok. Ataky se opět do dvou týdnů opakovaly. Byla jsem poslána na EKG, kde bylo zjištěno, že vyšší tlak mám asi již delší dobu a byla jsem objednána na ultrazvuk srdce (až za 2 měsíce). Po 4 ataku v krátké době (cca 2 týdnů) jsem se rozhodla navštívit psychiatričku. Vyslechla mě a sdělila mi, že mám poruchu serotoinu a panickou poruchu. Dostala jsem 1x ráno Zoloft, k tomu 1x ráno Neurol a na noc 1-2 Neuroly, v případě ataku ihned Neurol. Egilok opravdu až jen v krajní nouzi. První týden byl hrozný, bylo mi zle, průjem, zácpa, nevolnosti, nechuť k jídlu atd. Budila jsem se s vysokým pulsem. Za 3 týdny jsem zhubla 6 kg. Čtvrtý týden je mi již podstatně lépe (1x zoloft a neurol ráno a 1x neurol na noc), atak jsem měla "pouze" 2x a po užití Neurolu se vždy vše zklidnilo (tlak i puls). Přes den mám většinou obojí v normě. V noci ale velmi špatně spím, bolí mě hlava, neustále se budím. A teď k tomu hlavnímu. A v posledním týdnu jsem začla mít velmi světlou stolici obalenou žlutavým, někdy až hnědým hlenem a vždy na začátku stolice je červená hlenovitá stopa s příměsí krve. Na stolici chodim 1-3x denně. Před 2 lety jsem ze stejného problému podstoupila kolonoskopii, vše bylo v pořádku, byl mi nasazen Lepicol, protože trpím "dehydratací" střev a chybí mi vláknina. Od té doby jsem tyto problémy neměla, až nyní. Lepicol jsem v letních měsících mohla i vysadit, na stolici jsem chodila pravidelně. Nyní, co se léčím "na nervy" se mi zácpa (někdy průjem) znovu objevila, takže jsem opět nasadila Lepicol a začly mi tyto střevní obtíže. Již takhle jsem velmi ustrašená, trpím panickou poruchou a dost mě to vyčerpává. Myslíte si, že je vše přikládáno k mému nervovému stavu? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Antidepresíva ovlivňující neuromediátory jsou kvalitní a bezpečné léky, problémy s aplikací bývají v prvních 2-3 týdnech, kdy se mohou objevit zažívací obtíže. Při dalším užívání vedlejší projevy většinou ustupují a naopak se rozvíjí vlastní protiúzkostný efekt. Je tedy možné, že průjem vedl k podráždění Vaší střevní sliznice. Vám však pravděpodobně nebude pomáhat vědomí, že tento výklad je možný- potřebujete pocit bezpečí, jistoty. Proto bych uvažovala o opakovaném koloskopickém vyšetření.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: