Spiroergometrie

Chtěla bych se zeptat protože jsem laik nerozumím tomu jak to je s intervalem QTC.Na ergometrii jsem jej měla prodloužen 0,500. S výsledkem jsem byla u svého kardiologa a ten mi řekl, že u něj mám EKG v pořádku-má na porovnání jen 3 výsledky.Dívala jsem se na starší popisy a měla jsem QT interval stejně prodloužen víckrát.Dá se s tím něco dělat? Ćetla jsem , že tohle může být příčinou tzv. náhlého úmrtí. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Hodnota 500 ms je již významná, ergometrie by měla nález zvýraznit, takže ta hodnota by měla být brána v potaz. Délka intervalu není jediným kritériem, ale jestli Vám jinak nic nebylo, tak už jde vlastně jen o výskyt nemoci v rodině (změny vln T jsou vzácné). Nález může skutečně být příčinou komorové arytmie a smrti. Může být vrozený, častěji jde ale o vliv léků (antiarytmika, psychofarmaka, antibiotika a další, jsou jich prakticky desítky) nebo třeba vliv nízké hladiny draslíku, magnézia nebo vápníku. To je třeba vyloučit. Pokud Vám zatím nic nebylo a nemoc by se prokázala, tak se léčí tzv. betablokátory. V komplikovanějších situacích mohou mít svoji roli kardiostimulátory nebo defibrilátory.

Ještě připojím odpověď odborníka, kterého jsem konzultoval: Vážený pane kolego, hodnota QTc nad 500 ms znamená již významné prodloužení QT intervalu a je spjata s významným rizikem maligních arytmií a náhlé smrti bez ohledu na etiologii. Otázkou je, jak byla tato hodnota získána. Automatická měření EKG přístroji (tedy popisy vytištěné automaticky přístrojem) jsou naprosto nespolehlivá a vždy je třeba, aby je potvrdil kardiolog, ideálně takový, který má zkušenosti s měřením QT intervalu. Pokud má paní pochybnosti, doporučuji se obrátit na kardiologickou kliniku FN v Hradci Králové nebo na naše pracoviště, kde je možno objednat vyšetření zaměřené na dignostiku syndromu dlouhého QT intervalu na tel. 53223 2980. S pozdravem MUDr. Tomáš Novotný, PhD Interní kardiologická klinika FN Brno

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: