Srážlivost krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu mít špatnou srážlivost krve. Minimálně 2x do měsíce se mi pod bradou a pod dolní čelistí vytvoří malé "modřinky" které přetrvávají zhruba 3 dny. Po každé když se nějak říznu nebo o něco zraním krev mi po strašně dlouhé době přestane téct (i když se jedná o lehké poranění). Už 2 rokem beru antikoncepci a můj gynekolog mi nedělal testy na srážlivost krve. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. My se v souvislosti s užíváním antikoncepce obáváme tzv. trombembolické nemoci, což je vznik krevních sraženin nejčastěji v žilách dolních končetin. Tento stav může vzniknout na podkladě vrozeného sklonu ke zvýšené srážlivosti krve. Dle Vašeho popisu tedy opak Vašich potíží - u Vás se zdá spíše sklon k vyššímu krvácení. Ten nemusí být způsoben pouze poruchou srážlivosti krve ale velmi často například zvýšenou poranitelností ( fragilitou) cév.I to se dá vyšetřit. Vzhledem k antikoncepci ...testy se provádějí v případě zvýšeného rizika či pokud se nějaká choroba srážlivosti v rodině vyskytla. Obecně, nejvyšší riziko trombózy je v prvním roce užívání antikoncepce.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: