Srážlivost krve a antikoncepce

Dobrý den, když mi před několika lety gynekoložka předepsala antikoncepci, nedělala mi žádné testy, ani později se na nic neptala. Teď jsem opět narazila na internetu na článek o trombóze, že ženy které tím trpí, antikoncepcí užívat nesmí. Dříve jsem tomu nevěnovala pozornost, o ničem takovém jsem v rodině nevěděla, ale právě teď s tím má problém babička, objevily se jí krevní sraženiny v nohách. Měla bych si nechat udělat test srážlivosti? Popř. kde? U gynekoložky nebo u praktického lékaře? A budu ho muset platit? Nemělo by to být standardní vyšetření před předepsáním HA? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není to vyšetření, které se dělá běžně při předpisu antikoncepce. Testování trombofilních mutací provádějí pracoviště genetiky. Testování na vlastní žádost budete hradit, pokud vyšetření doporučí odborný lékař, hradit ho nebudete.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: