Štítná žláza

Dobrý den, paní doktorko. V 7. týdnu těhotenství mi byla odebrána krev na TSH a fT4. Výsledky TSH 1,9 a fT4 13,9. Nyní jsem v 8. týdnu. Od lékaře endokr. jsem dostala k užívání lék Letrox 50 ug 3x týdně 1 tabletu. Za 6 týdnů mám jít na nový odběr. Dřív jsem nikdy léky na štítnou žlázu nebrala, vždy jsem měla výsledky normální, jen chodím na roční preventivní kontroly, kvůli onemocnění št. žlázy v rodině. Je nutné léky brát nebo jsou výsledky ještě v normě a mám počkat na příští výsledky? A doplnit jód v tabletách. Nerada bych brala léky , pokud není nutno. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léky berte tyto léky (nejsou jen tak "nějaké" léky, nejsou ničím nebezpečné, nahrazují část produkce vašich hormonů ze štítné žlázy, svévolné vysazování by vás a hlavně dítko spíše ohrozilo). Kontrolu na endokrinologii určitě absolvujte - požadavky dítěte na hormony štítné žlázy se v těhotenství prudce mění, vždy je lepší mít trošku více než nedostatek. Jod nedoplnujte, je to zbytečné, je přítomen v dodávaných hormonech a potravě. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fibromyalgie (1. díl)
Články: Fibromyalgie (1. díl)
Fibromyalgie je stav...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Na bolest hlavy platí homeopatie
Články: Na bolest hlavy platí homeopatie
Bolest hlavy je jednou z...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: