Štítná žláza

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Již několik let beru na zvětšenou štítnou žlázu euthyrox 50 mg denně.Poslední rok se necítím dobře ,jsem jako na houpačce,podstoupila jsem spoustu vyšetření a nikde na nic konkrétního nepřišli.Už jsem z toho docela zoufalá.Před týdnem jsem si nechala odebrat krev na štítnou žlázu a hodnoty byli tytoTSH-0,072 T3-1,76 T4-120 fT4-17,05 Anti-Tg-11 Anti-TPO-37 podle mé endokrinoložky,problémy se štítnou žlázou nesouvisí.Nicméně mi řekla ať euthyrox na měsíc úplně vysadím.Mám takové problémy jako návaly únavy,z toho zase energii,návaly horka,občasné bušení srdce,slabost jako na omdlení,brnění nohou,pocení,hůř se mi dýchá občas,bolesti zad hlavně mezi lopatkami a krční páteře ,nervozita,vnitřní třes atd.každou chvilku mi je jinak.nevím jestli to může souviset s tou štítnou žlázou,někdy si taky připadám jak když jdu do přechodu ale je mi 33 let.menstruace je poslední tři měsíce slabší.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina TSH by mohla svědčit pro zvýšenou funkci štítné žlázy nebo případně předávkování hormony štítné žlázy. Doporučuji navštívit vašeho endokrinologa (případně cestou praktického lékaře) a vyšetření zopakovat - vyšetřit TSH, freeT4 (nikoliv T3) a případně také TRAK (protilátky). Pokud bude opět hladina TSH nízká, Euthyrox vysadíte. Jinak příznaky zvýšené funkce štítné žlázy jsou obvykle pocení, třes rukou, nervozita, neklid, poruchy spánku, hubnutí, bušení srdce se zrychlenou srdeční činností.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: