Štítná žláza

Před časem jsem navštívila endokrinologa, štítnou žlázu nemám ani zvýšenou, ani sníženou. Ovšem mám pouze jen nějaký zánět ŠZ, při kterém není potřeba nasazovat léky. Ovšem já trpím na vypadávání vlasů a proto jsme se rozhodli s endokrinoložkou, že zkusíme nasadit Letrox (půlku tablety denně) a uvidíme jestli mi to pomůže. Nepomohlo. A rozhodla jsem se Letrox vysadit asi po třech týdnech. Byl to neuvážený krok? Neměl by to být přece problém jestliže jsem lék nasazovala jen z důvodu padání vlasů, ne? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Účinek léčby hormony štítné žlázy se dostavuje cca po 4-6 týdnech, při snaze ovlivnit vlasy, či pleť to může trvat někdy i půl roku.
Po 3 týdnech tedy nebyla moc velká šance, aby byl přítomen efekt léčby na padání vlasů, na druhou stranu, pokud jste měla normální hormonální hladiny, poškodit jste si také nepoškodila.
Jinak, obecně při těchto zánětech štítnice je třeba počítat s tím, že časem dojde velmi pravděpodobně k poklesu funkce žlázy. Zvýšenou pozornost je tomu třeba věnovat zejména při plánování těhotenství - ještě před početím by měla být určitě udělána kontrola u endokrinologa, v těhotenství je pak většinou potřeba léky nasadit.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: