Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, prosíme o radu, abychom měli jistotu, že nic nezanedbáme, i když nám bylo více gynekology potvrzeno (ostatně i na vašich stránkách), že zamlklý potrat by něměl být zapříčiněn nesprávnými hodnotami hormonů štítné žlázy. Letos v dubnu jsem asi 4. týden po otěhotnění začala pociťovat velký tlak na krku, obrovskou únavu. Po pár dnech mi Mudr. pravila, že srdíčko netluče a že asi půjde o zamlklý potrat. Byla jsem pak hned na krvi, TSH byl kolem 6. Poté jsem v červnu byla na pravidelné kontole u svého endokrinologa, TSH: 4,41, T4: 16,7, před odběrem jsem si tabletku Euthyroxu vzala. Chtěli bychom zkusit otěhotnět, ráda bych předtím ale zašla na krev, abych věděla, že je vše ok. Mám si před odběrem vzít tabletku (Mudr. říkal, že je to jedno). V jakých hodnotách by se měly hormony pohybovat, abych měla jistotu, že na vývoj plodu to nebude mít špatný vliv? Samozřejmě, že pokud budou hodnoty mimo, budu kontaktovat svého lékaře. Jen mě zarazilo, že v listopadu min. roku mi při hodnotě TSH 9,0 řekl, že sice není vše v pořádku, ale že to spravíme za půl roku...nezdůraznila jsem ovšem, že chci otěhotnět. Na internetu jsem četla, že hranice 2,5 je pro otěhotnění limitní, pro ostatní populaci pak kolem 4,0? Vůbec mě zaráží, jak se na správných hodnotách "bazíruje" - ale když pak se konkrétně někdo zeptá (jako třeba já u svého lékaře, nebo i zde na poradně) - špatná hodnota prý může způsobit jen pár nepostřehnutelných bodů IQ dolů...možná to je spíše tím, že v téhle oblasti je ještě hodně neprozkoumáno a těžko se taky dělají nějaké experimenty? Moc děkuji za odpověď. Jana Štěchová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u těhotných žen jsou skutečně přísnější kriteria pro hodnocení správné funkce štítné žlázy, přesně jak píšete...TSH pod 2,5. Hodnotí se i hodnota fT4 a správně by se před odběrem tabletka brát neměla, protože pak měříme hodnotu fT4, která "akutně" vystoupala po užití tablety. Studie týkající se štítné žlázy a jejích poruch v těhotenství se prováděly a výsledkem bylo právě zjištění, že i lehké snížení funkce štítné žlázy může mít za následek lehké snížení IQ, potraty nebo jiné problémy v graviditě. A protože poruch funkce štítné žlázy v těhotenství (a vůbec v populaci) přibívá (nyní se uvádí 5-10% těhotných žen), je kolem toho v poslední době tolik rozruchu. Hodnota TSH 9,0 není nijak vysoká a po zahájení léčby dostatečnou dávkou levothyroxinu se hodnoty upravují velice rychle...do několika týdnů...rozhodně tedy dříve než za půl roku. Jestli byla limitní hladina TSH příčinou potratu nebo ne se nedá nikdy s určitostí říct. Příčin potratu do 12. týdne je celá řada a zpravidla se u prvního potratu po příčině nepátrá. Gynekologové uvádí, že až 30% všech těhotenství končí do 12. týdne potratem. Rozhodně ale nebude na škodu, pokud se před další plánovanou graviditou necháte zkontrolovat a budete vědět, že hladina TSH je v pořádku. Přeji hodně štěstí

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: