Štítná žláza a syndrom polycystických vaječníků (pcos)

Dobrý den, byla mi diagnostikován syndrom polycystických vaječníků a následně štítná žláza mimo normu(řečenotelefonicky sestřičkou, objednána na domluvu vhodné léčby). Mohou spolu tyto dvě diagnózy souviset a zda-li může syndrom polycystických vaječníků být důsledkem špatné funkce štítné žlázy? Pro potlačení příznaků syndrom polycystických vaječníků nasazena hormonální antikoncepce(minerva), je možné po zaléčení štítné žlázy zlepšení či vymizení syndromu polycystických vaječníků a vysazení hormonální antikoncepce? Předem děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, říká se, že v medicíne je možné všechno, nicméně pravděpodobnost ovlivnění vzniku PCOS poruchou funkce štítné žlázy je malá. PCOS je výsledkem narušených procesů v tkáni vaječníku s následnou dysbalancí pohlavních hormonů - proto je snaha stav ovlivňovat antikoncepcí. Poruchy funkce štítné žlázy zase vznikají na základě procesů v žláze štítné, resp v žláze podmozkové, tudíž probíhají samostatně. Její hormony navíc nepatří do skupiny pohlavních. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: