Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, s manželem se již rok a půl snažíme o miminko. Po roce nás má doktorka poslala na spermiogram, který nevyšel úplně dobře, a proto nám bylo doporučeno umělé oplodnění. Genetické vyšetření vyšlo dobře. Při provedení "hormonálního testu" bylo zjištěno, že z gynekologického hlediska je vše v pořádku, ovšem hodnota TSH mi vyšla mIU/l 0,01. Proto jsem šla na podrobnější vyšetření, kde výsledky byly následující: Biochemice: TSH 0,78 mU/l, T3 volny 6,6 pmol/l, T4 volny 14,6 pmol; Serologie: anti TPO 61, anti TG menší než 20. Závěrem zprávy je subklinická hyperthyroesa autoimunní etiol. Po včerejší návštěvě v sanatoriu Art v ČB jsme domluveni, že počkáme na vyjádření specialisty, zda mohu umělé oplodnění podle výše uvedené zprávy podstoupit, nebo se bude muset nejprve srovnat štítná žláza. Ovšem to neustálé čekání na již podstoupené testy a čekání na jejich výsledky a čekání na termíny objednání u specialistů je pro mne dost psychicky náročné, a proto se obracím na Vás, jaká bude nejspíš odpověd endokrinologa? Děkuji Vám za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle výsledků , které jste naspsal se opravdu jedná o subklinickou hyperthyreosu, která mohla vznikout na autoimunitním podkladě. Další postup závisí i na tom, jestili sama cítíte nějaké obítže /hubnutí, rychlejší tepovou frekvenci../, kde by se event. musela funkce štítné žlázy mírně utlumit. Ale jinak si myslím, že by neměl být problém s přípravami na umělé oplodnění.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: