Štítna žľaza - adenóm a vplyv euthyroxu

Dobrý deň, pred 1 mesiacom mi potvrdili vyšetrením adenóm na príštitnom teliesku. Úroveň vápnika mám na hranici normy, DXA nález je v norme. Kvôli vyšetreniu som nebrala Euthyrox pol roka. Lekár mi po vyšetreniach odporučil operačné odstránenie príštitného telieska a aj polovicu štítnej žľazy. Je nutná operácia? Znovu mám brať Euthyrox v pôvodnej dávke 1,5 tabletky z 25mikrogramovej tabletky. Rada by som sa spýtala, či môžem zároveň konzumovať morské riasy, ktoré obsahujú jód. Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příštitné tělísko je jiný endokrinní orgán s jinou funkcí, než je štítná žláza. Souvisí spolu pouze tím, že příštitná tělíska (celkem čtyři) leží na polech štítné žlázy, tedy v její bezprostřední blízkosti. Pokud je potvrzený adenom, je jistě operace na místě, zvláště, pokud produkuje větší množství parathormonu. tento stav není dlouhodobě "zdravý"...může vést zejména k poškození kostí, ledvin, k vysokému tlaku... Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: