Strach

Dobrý den pane doktore. V minulosti, je to tak 20 let jsem měla velký červený flek na holenní kosti, který nezmizel ani po 3 týdnech. Tenkrát mi lékařka řekla, že v našem kraji nejsou infikovaná klíšťata. Přeskočím dobu, kdy jsem občas zašla k lékařka s tím, že mám hrozné bolesti hlavy, zvracím, následně šílená únava, motání hlavy, že vidím jinak očima, bolesti páteře, ale se zdúrazněním, že nejsem zablokovaná, že se k zemi ohnu, dále postupně záchvaty paniky, kdy jsem cítila opakovaně, že se začíná něco dít. Bála jsem se být doma sama. Bylo mi řečeno, že si vše vyvolávám sama a paní doktorka mi napsala Neurol. Když jsem si přečetla příbalový leták, tak jsem se snažila brát ho minimálně. Tenkrát jsem si řekla, že už k lékařce nepůjdu, protože se cítím špatně, že si vše vymýšlím. Pak jsem se dostala k jinému lékaři a zjistilo se, že mám Lymskou boreliozu. Následně jsem byla 6x přeléčena antibiotiky, které mi psali na infekčním oddělením. Čas plynul a já už se držím 4 roky bez ATB, i když hodnoty jsou vysoké. Sama cítím, že potíže mi vznikají, když jsem hrozně unavená. Je to takový tlak v těle, bojuji s tím, abych spolkla vodu. Jako kdyby mi přestal fungovat polykací reflex. Naposledy jsem měla příhodu ve tři ráno, kdy jsem nemohla vstát, udržet hlavu na krku, zvracela jsem, pocit průjmu. Pálilo mi za krkem. Toto trvalo tak 10 minut a odešlo to. Lékař mi odebral krev, ekg, neurolog. Vše v pořádku. Nejsem člověk, který běhá po doktorech, pracuji a opravdu se snažím. Mám ale strach, protože mí příbuzní blízcí zemřeli na rakovinu krku, prsou. Má vlastní babička zemřela na rakovinu ve 37 letech, můj otec má rakovinu lymfatických cest. Myslíte si pane doktore, že si vše opravdu namlouvám? Lékaře navštívím max dvakrát za rok a když mi řeknou, že nic neshledali, tak začínám sama věřit tomu, že jsem blázen. Na druhou stranu bych nerada něco podcenila. Ještě vychovávám 12 leté dítě. Budu moc ráda, když mi odpovíte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemohu takto na základě toho co píšete říci o co se vlastně jedná. Nicméně Vaše prožitky jsou reálné, cítíte je způsobují obtíže, nemá tedy smysl se na ně dívat jako na něco co si vymýšlíte. Některé dlouhodobé obtíže mohou mít podklad v psychice, někdy dokonce výlučně, tím se ale nesnižuje jejich vážnost ani potřeba se jimi zabývat. Doporučil bych vyhledat pomoc psychologa, a své obtíže zkonzultovat sním. Může vám být nejen oporou, ale i pomáhat hledat a nacházet takové způsoby zacházení ze sebou, které zmírní, nebo odstraní potíže jenž popisujete. Přeji Vám sílu a brzkou úlevu.

Mgr. Lukáš Carlos Hrubý
Mgr. Lukáš Carlos Hrubý

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Společnost Podané ruce,o.p.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: