Strach

Měla bych dotaz.. Trpím strachem jít mezi lidi, příjde mi, že na mě všichni koukají, bojím se oslovit cizí lidi či se na něco zeptat.. Mám přítele před kterým se také stydím či snad bojím, mezitím lidé, které znám dlouho (i rodina) a věřím jím, před těmi problém nemám a nestydím se, nezavřu pusu.. Ale mám problém se najíst na veřejnosti ve velké společnosti, začnou se mi klepat ruce a mám pocit, že se na mě všichni dívají..to sáme zažívám, ikdyž nastupuji do autobusu či jdu nakoupit.. myslíte, že by mohlo jít o sociální fobii či něco takového? A zdali by zabrala návštěva psychiatra a antidepresiva? A ještě jsem na internetu četla, že hodně lidem pomáhá přírodní antidepresivum Modin, které je bez předpisu, myslíte, že by mohlo pomoci i mě? Předem děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Šárko,

příznaky, které popisujete, opravdu nejvíc odpovídají diagnóze „sociální fobie“. Přes internet se to pochopitelně nedá říct závazně, a na názvu až tolik nezáleží. Důležité je, že s těmito příznaky se psychologové a psychiatři setkávají běžně, a umí je také dobře léčit. Doporučuji Vám obrátit se nejdřív na psychologa, se kterým prozkoumáte Váš stav a společně se domluvíte na dalším postupu. Budete se rozhodovat, jestli chodit nějaký čas na psychoterapii (doporučuji), a jestli jsou Vaše obtíže natolik nepříjemné a omezující, že budete nějaký čas brát i léky na předpis. Psychoterapie znamená, že budete mít bezpečný prostor na sdílení svých těžkostí, lépe poznáte, jak vznikají a co můžete dělat, abyste se jim vyhla. Říkáte třeba, že před lidmi, kterým věříte, se nestydíte, před přítelem ale ano -čím to, že mezi Vámi není dostatečná důvěra? Možná jen potřebujete víc času, a možná to chce udělat ve vztahu něco jinak. A jak třeba vzniká pocit, že se na Vás všichni soustředí a hodnotí Vás? Slyšíte to hodně od lidí ve svém okolí? Jak moc to děláte Vy sama? A jestli náhodou právě dospíváte, je možné že Vaše obtíže se budou lepšit i věkem. Co se týče Vaší otázky na Modin (nebo jiné volně prodejné doplňky stravy, jako třeba omega-3) určitě Vám neublíží, ale výsledek je méně jistý jako u psychoterapie nebo léků, které Vám předepíše psychiatr. Určitě stojí za to vyzkoušet sport - vícero vědeckých studií dokládá zlepšení úzkosti i sebevědomí po fyzické aktivitě. A také, pokud to jde, zkuste se úplně nevyhýbat situacím, které jsou pro Vás náročné.

Mimochodem k psychologovi (lépe řečeno k psychoterapeutovi) můžete jít buď k soukromému a placenému, nebo si od obvodního lékaře vyžádat doporučení a vyhledat „klinického psychologa“ (dělá na pojišťovnu, většinou se ale pár týdnů čeká na termín). Každopádně nepochybuji o tom, že Vaše obtíže se léčbou zlepší a přeji Vám hodně zdaru.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: