Stres, adrenalin a betablokatory

  • Dotaz od: Pavel Trmala
  • Publikováno: 29.1.2011
  • uLékaře.cz

Dobrý den, už od mala mám problémy mám lehčí problémy s psychikou. Vlivem výchovy mého otce, jsem si vypěstoval lehčí sociální fobii. Normálně funguju, ale pohybovat se ve větším množstvím lidí je pro mě krajně nepříjemné a stresující. Stejně tak komunikace s neznámým člověkem, například pracovní pohovor...Proto jsem přemýšlel o betablokátorech, chtěl bych vědět zda-li je mohu brát pouze když potřebuji (aby mi nevyskočilo srdce z těla ven), případně jaký typ/název a jestli jsou tyto léky na předpis? Velmi děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den,z Vašeho dotazu je patrné,že jste velmi inteligentní a vnímavý člověk.Každý nemusí být "supermanem",společenským suverénem..Jistá forma trémy při přijímacím pohovoru jistě není nic mimořádného.Spoustě lidem může být sympatičtější člověk,který se ve společnosti pohybuje "nesebejistě",skromně.Navíc zmíněná větší citlivost je zpravidla "vykoupena"také větší vnímavostí k přírodě,hudbě,umění..Beta-blokátory mohou ovlivňovat tělesný doprovod úzkosntého stavu/sniží tepovou frekvenci,tlak krve a jiné známky zvýšené aktivity tzv.sympatického nervového systému/.Mají ale řadu nežádoucích účinků,jsou vázány na lékařský předpis.Pokud by ve Vašem případě bylo nutné přistupovat k podávání léků,může Vám je předepsat praktický lékař.Kratší či delší kotakt s psychologem Vám může pomoci blíže porozumět kořenům Vašeho trápení,jistě bude i k užitku pracovat na "odpuštění"otci-často jsme samozřejmě v dětství a dospívání různými způsoby zraňováni-ale-i my jistě způsobíme různá zranění těm okolo,tak se sluší být "milosrdným".I když je to těžké a někdy jde o dlouhotrvající proces.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: