Styk s aktivní tuberkulozou plic.

Vážení, můžete mi, prosím, dát odpověď na následující dotaz. Rodina mé dlouholeté přítelkyně, mě označila za osobu, která byla se jmenovanou ve styku v době, kdy onemocněla tuberkulozou. Patříme totiž do jednoho společenství seniorek, kde se scházejí přibližně jednou za čtrnáct dní. Z rodinných a taky zdravotních důvodů do tohoto společenství již více než rok nechodím. Přesto jsem první ambulantní vyšetření na pokyn plicní ambulance podstoupila, s negativním výsledkem. Sama mám nemocné srdce, jsem pod stálou kontrolou a vyštření včetně snímkování, atd..mám hodně. Odmítám další vyšetření na plicní ambulanci, nepovažuji to za nutnost, ba naopak. Nevidím důvod, když jsem s paní opravdu ve styku nebyla, snad jsem ji v té době potkala na ulici, jako desítky jiných lidí, nic víc! Prosím o vyjádření. Snad ještě i pro jiné, koho by to mohlo zajímat, co vyplývá z toho, když člověk takovéto vyšetření odmítne, myslím všeobecně. Děkuji Vám předem. S pozdravem. Marie

Odpověď odborníka:

Dobry den paní Marie vyšetření na plicní ambulanci při možném kontaktu s pacientem s tbc onemocněním patří k základnímu doporučenému preventivnímu opatření možné nákazy a dalšího přenosu. Tuberkulóza je onemocnění které jistě může postihnout kohokoliv, kdo byl v styku s osobou, která tbc onemocněla. Obzvlášť u starších pacientů, kde je reakce imunitního systému přece jenom oslabenější (v důsledku přirozeného stárnutí). Dnes Vás bohužel (nebo naštěstí) nikdo nemůže donutit podstoupit vyšetření, kdysi jsme museli pacienty intenzivně vyhledávat a zákon nařizoval vyšetření podstoupit. Dnes Vám může lékař vyšetření pouze doporučit s vysvětlením možného rizika nákazy a komplikací. Takže bych Vám doporučila pro osobní pocit jistoty preventivní vyšetření absolvovat. Nikdo Vám nezaručí (a je jedno jestli jste byla s osobou dlouho v kontaktu nebo jenom v letmém krátkém kontaktu) jestli onemocníte nebo ne. S pozdravem Dr.Čápová G

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: