Těhotenství a lamictal

Dobrý den, pane doktore, je mi 30 let, chceme mít miminko. Ve 21 letech jsem měla 2 velké epileptické záchvaty, brala jsem Lamictal 100 - 0 -100. Neuroložka doporučila snižování dávky, protože nemám žádné problémy. Nyní jsem na dávce 50 - 0 - 0 a dle EEG už není doporučeno úplné vysazení léků. Aktuálně jsem na dávce 50 mg 2 měsíce. Doporučujete ještě nějakou dobu počkat s početím? Chci se zeptat, co může miminku hrozit, když budu léky brát a zda se v mém případě bude jednat o rizikové těhotenství. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

dobrý den, platí pravidlo, že kombinovaná antiepileptická terapie zvyšuje riziko vad zhruba 3x proti stejně staré ženské populaci bez léčby... píšete že jste léčena jedním lékem, prakticky v minimální dávce, což se před početím také doporučuje , pokud není možno medikaci vysadit ( o tom rozhoduje váš neurolog) a o lamictalu existuje přes 2000 záznamů u těhotných, že riziko vývojových vad plodu nebylo zvýšeno ... čili při vší smůle bych se gravidity nebál, po otěhotnění bych určitě absolvoval prvotrimestrální test na VVV ( v týdnech 11-13) i klasický test (tripple test) je na místě, konzultaci s genetikem Váš gynekolog také jistě zprostředkuje

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: