Těhotenství a léky

Dobry den chtěli bychom s manželem miminko,ale já mám bohužel úzkostnou poruchu a beru léky olwexya 150 mg a na noc lamotrigin mylan 100 mg léky budu pravděpodobně brát hodně dlouho tak se chci zeptat jestli je to velké riziko a jestli je to možné i přes tyto léky děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, gratuluji vám i vašemu panu manželovi k rozhodutí mít miminko. Samozřejmě by bylo lépe, kdybyste léky nemusela užívat, ale v+řím, že chodíte na kontroly ke svému psychiatrovi a ten po dohodě s Vámi zkusí hladiny léků snížit na takovou mez, aby těhotenství probíhalo v pořádku. Pro vyvíjející miminko jsou nejdůležitější první tři měsíce, kdy se vyvíjí zárodek s orgány. Myslím si však, že snížení léků je lepší volba než je vysadit úplně a najednou, protože se může Vaše úzkosti zhoršit a mininko by opět mělo nepohodu, možná ještě vyšší než z léků, které potřebujete. Domnívám se, že by bylo vhodné zkusit psychoterapii s psychologem, který by mohl Vás provázet Vaším těhotenstvím, abyste zvládla své problémy po snížení léků, aby se Vám narodil zdravý potomek. Je však nezbytné, abyste se společně dohodli s Vaším psychiatrem, který zná Vás i Vaše potíže. Přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x