Tetanová injekce

Dobrý den, jsem r.1954, injekci proti tetanu jsem měla před 17 lety, bojím se vedlejších účinků, zda mi může obvodní doktor vzít krev a zjistit jak jsem na tom s protilátkami. Dříve byly záznamy o tet. injekci v OP, nyní si člověk ani nevzpomene, kdy byl naposledy očkován.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve věku nad 60 let je vhodné očkovat proti tetanu co 10 let, případně je možné se dohodnout s lékařem na tom, zda může ověřit hladinu protilátek proti tetanu. Toto vyšetření můžete realizovat také jako samoplátce. V každém případě je potřebné tuto situaci řešit, protože původce tetanu Clostridium tetani je bakterie běžně přítomná v prostředí a nákaza u dlouho neočkovaného jedince není vyloučená. Očkování proti tetanu je prováděno neživou vakcínou, je všeobecně dobře snášená a nežádoucí účinky jsou zanedbatelné ve srovnání s rizikem tohoto onemocnění. K nejčastějším nežádoucím účinkům patří mírná bolest v místě aplikace, případně lehký otok a únava. Tyto příznaky obvykle odezní během několika dnů.Záznamy do OP v současné době možné nejsou, ale je jistě v moci každého jednotlivce si tento údaj nějakým způsobem zaznamenat. Například na nálepku na kartičku zdravotního pojištění.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: