Toxoplazmoza

Dobrý den, chci se zeptat, zda odběr a vyšetření choriových klků ve 13. týdnu těhotenství může ukázat zda na začátku těhotenství byla na plod případně přenesena toxoplazmoza ? Ukázal by tento rozror možné postižení v následku toxoplazmoizy v raném těhotenství? Děkuji Jana.

Odpověď odborníka:

V případě, že se amniocentézou prokáže transplacentární přenos infekce na plod, tedy vrozená toxoplasmóza a zároveň nebudou známky závažného postižení plodu dle UZ ( viz předchozí články), zahajujeme terapii dvojkombinací speciálních antibiotik ( pyrimethamine, sulfadiazin), často v úvodu s nutností hospitalizace v lůžkovém zdr. zařízení k ohlídání ev. možných nežádoucích účinků léčby, která trvá až do konce těhotenství, ale existuje i řada různých schemat s dobou kratší či kombinací s jinými antibiotiky. Tuto terapii můžeme však zahájit nejdříve koncem druhého trimestru těhotenství. Pokud však ultrazvuk závažné postižení plodu prokáže, pak je na místě zvážit možnost přerušení těhotenství, v závislosti na pokročilosti gravidity. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: